Warning: Declaration of Portfolio_Walker::start_el(&$output, $category, $depth, $args) should be compatible with Walker_Category::start_el(&$output, $category, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/stadsjord.se/public_html/wp-content/themes/scope/functions/theme-functions.php on line 454
Va ere som händer? | Stadsjord

Verksamhetsledare Göteborg/Nationellt: Niklas Wennberg, 0703-70 80 04. niklas@hylapond.se

Va ere som händer?

BOSTADRSATTS.webHur ser konjunkturen för stadsjordbruket i Sverige ut? Massmedia har övergått till att rapportera om pallkragar och bin uppe på tak som händelser som ingår i det normala nyhetsflödet från stadens alla hörn. Precis som tidningar i alla tider har rapporterat vårtecken i forma av folk som vårrustar båten, tar första svängen med motorcykeln kommer pallkragsodlarna finnas med i standardrapporteringen. Det är bra. Att gerillaodlingen är borta från spalterna kan man leva med så länge andra sektorer av samhället tar vid och exponerar stadsjordbruk som angeläget och möjligt.

Bygg- och bostadssektor vaknar
Stadsjord har varit med på flera mässor vid det här laget och berättat och visat hur stadsjordbruk kan öka värdet på våra stadskvarter och på enskilda fastigheter. För fem år sedan dök de gröna taken upp på arkitekternas skisser. Nu börjar bostadsbolagen och byggarna på allvar fundera hur man kan förverkliga skisserna. Exempel ur verklighet kommer att dugga tätt inom ett par år. Var så säkra och vi är väldigt glada att få vara med och rekommendera denna verklighet. Att få plats med budskap om ökad självförslrjningsgrad på scener och i sammanhang där framtid skapas är viktigt.

Sveriges livsmedelsförsörjning
Stadsjord var inbjudna till Fysisk Resursteori i förra veckan och föreläste för anställda forskare och övrig personal om stadsjordbruk. Tomas Kåberger, professorn på avdelningen, berättade för några år sedan att Sverige borde bära kanske 50 miljoner människor för att kompensera omvärldsproblem kopplat till matproduktion. Siffran skapar lätt panik bland landets kommunpolitiker. Nu kunde vi i vår föreläsning återgälda med att berätta att bland andra Håkan Sandin, hortonom från SLU Alnarp, menar att vi enkelt kan försörja 50 miljoner människor i Sverige med en satsning på trädgårdsodling i och kring våra städer. En modell som liknar det vi skrotade på 30- och 40-talet. Då före Gatt-avtalet hade Stockholm 1 000 trädgårdsmästerier och Göteborg flera 100.

Bilden är från Bostadsrättsmässans tidning. Tydligen finns nån slags förväntan på stadsjordbruk.

 

Dela det här:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *