Warning: Declaration of Portfolio_Walker::start_el(&$output, $category, $depth, $args) should be compatible with Walker_Category::start_el(&$output, $category, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/stadsjord.se/public_html/wp-content/themes/scope/functions/theme-functions.php on line 454
Tack för 2015 alla vänner! | Stadsjord

Verksamhetsledare Göteborg/Nationellt: Niklas Wennberg, 0703-70 80 04. niklas@hylapond.se

Tack för 2015 alla vänner!

NIKLASOGET.webStadsjord har haft ett fantastiskt år tillsammans med er och vi är väldigt tacksamma för all support och allt intresse som ni har visat.

Följande huvudprogram har dominerat året:

  • Kvartersodlat Slakthuset.
  • Refarm Europe.
  • Minifarm unplugged.
  • Standard för stadsjordbruk.
  • Grisar mot jättebjörnloka i Partille.
  • Hållbarhetspedagogik med Chalmers som huvudscen.

Under årets har vi tillsammans med huvudpartner Klövern startat Kvartersodlat Slakthuset med fisk, grönsaker, bin, insekter och massor av föreläsningar kring hållbarhet i en av Göteborg intressantaste industrimiljöer. Övriga partners har varit: BeeUrban, Chalmers, Heliospectra, Miljöresurs Linné, Plantcollective, Lantfisk, Göteborgs stad, RCE Väst, Vuxenskolan, Studiefrämjandet, Svensk Scenarioanalys. Och lika viktiga är förstås alla underbara människor som hjälpa oss odla, laga mat, prata, ta hand om fiskar, guida och utbilda. Här är några av våra ljuvliga supporters i kretsen kring slakthuset: Anisa, Birgitta, Henrik, Hanna, Lina, Nicole, Sanna, Memet, Tove.

Under året har Kvartersodlat slakthuset varit Framtidsveckans Mathub, Lokalproducerat i Västs Göteborgshub, värd för otaliga studiebesök från statliga verk, universitet, utländska grupper och svenska kommuner. Vi har producerat en fantastisk honung, ståtliga fiskar och en modell som kopplat samma odling av fisk med odling av grönsaker.

Refarm Europe
Tillsammans med EU-parlamentarikern Peter Eriksson har Niklas Wennberg som expert dragit igång programmet Refarm Europe som bland annat syftar till att öppna för möjligheten att använda EU-medel för jordbruks- och landsbygdsutveckling även i staden. Rapportkonferensen Refarm europe i Växjö i september blev väldigt bra och ett bidrag till en smartare europapolitik kring produktion av mat.

Nya marker
Våra nya marker mellan Delsjön och Rådasjön utvecklas till en intressant plats med ett småskaligt jordbruk på cirka 8 hektar i stort sett utan den infrastruktur som ligger som grund för en gård. Utan el, vatten och utvecklat vägnät introducerar vi grisar och getter i skogsmark som en gång var bete för en rad olika djur. Samarbetet med Fastighetskontoret i Göteborg har börjat bra och vi hoppas kunna utveckla samverkan med Mölndals kommun i söder. Geten Gittan (på bilden) går normalt med systrarna i ett hägn uppe vid Månstorpet men på julafton fick hon följa med hem till husse och hänga kring husses hus några 100 meter bort. Getterna finner sig tillrätta i nya miljöer på nolltid och börjar tigga mat och kel ett par minuter efter etablering.

Relation land och stad
Refarm Europe handlar om att utveckla stad och landsbygd tillsammans. Ett verktyg utgörs av stadsjordbruk som lär stadsbor att ta ansvar för matproduktion i staden och på landet. Samarbetet med Chalmers Arkitekturs Masterprogram är mycket givande bland annat eftersom studenter varje år ges en stad i VGR att förändra mot större hållbarhet. I år hade Skara glädjen att gästas av deisgnstudneter från hela världen. Niklas Wennberg undervisar på kursen och bidrar speciellt med perspektiv kring stad-land-frågan. Studenterna inger framtidstro och nästa år är det Hjo som har äran att få sin stad och sin landsbygd genomlyst.

Nytt år och nya projekt
Stadsjords 2016 är inte hugget i sten på något sätt. Verksamheten är lättrörlig och dynamisk och varje år har vi lagt till och dragit ifrån. Vi räknar med att öppna ett par nya scener för stadsjordbruk i Göteborg 2016 i intressanta partnerskap. Räkna till exempel med att ni får läsa mer om Ringön på vår hemsida under året som kommer. Räkna också med att Stadsjord arbetar med i industriområden med kvartersförnyelse som i landskap som vid första anblick kan verka sterila och döda. Mer grisar och getter i Partille känns som en rimlig del av 2016 liksom spännande samverkan med Gothenburg Green World.

Dela det här:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *