Warning: Declaration of Portfolio_Walker::start_el(&$output, $category, $depth, $args) should be compatible with Walker_Category::start_el(&$output, $category, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/stadsjord.se/public_html/wp-content/themes/scope/functions/theme-functions.php on line 454
Sommarstory del 2 hugelkultur | Stadsjord

Verksamhetsledare Göteborg/Nationellt: Niklas Wennberg, 0703-70 80 04. niklas@hylapond.se

Sommarstory del 2 hugelkultur

 

Hanna vår goa gäst från SLU Alnarp och hennes vänner ville göra en hugelkultur. Och vips såg en sådan dagen på Månstorpet. Hugelkultur betyder kullodling, tror redaktörn.

Klart att det ska byggas Hugelkultur på Månstorpet. Undertecknad blev lätt trött när tanken på nåt nytt föddes av Hanna från Arlö…SLU. En massa ved i botten och så varvas stallgödsel och finare växtmaterial till en kulle som skall släppa ifrån sig näring under flera år. Men när nån annan gör jobbet är det bara att stå och njuta över ilfarande skottkärror med dynga och 100-tals kilo ved som formades till en hästskoformad kulle med öppningen mot solen.

Bara skrot kvar

När kullen låg där alldeles sålt och jordig och ruvade på en massa ved och annat som skall föda växterna i åratal framöver märker vi att det bara finns rätt skrotiga pluggplantor kvar i odlingslådorna. Såna där squashplantor och pumpa som man inte riktigt vågar tro på. Jag hade nog tänkt att vi skulle köpa nytt men Hanna, Cyndee och Oskars entusiasm räckte antagligen för att få liv även i de klenaste squashar. För som det har vuxit i Hugelkullen!!

Inte helt lätt att kullodla

De branta sidorna är inte helt enkla att använda. Hur ska man vattna så att inte vattnet rinner av och hamnar på platten? Hur ska man kunna komma åt och skörda när branterna riskerar att gå sönder under tunga steg?

En av finesserna med hugelkulturen är att den rymmer mycket näring och att förutsättningarna för odling skiljer sig så från solsida till skuggsida topp och botten. Våran kulle fick mycket jordgubbar på skuggsidan och störbönor som ändå tar sig upp i ljuset. Vidare fanns betor och potatis och ringblommor och krasse och så förstås squash och pumpa. Revorna har nästan förmörkar solen och definitivt lagt sig över vägen och ringlat upp för berget.

Hugelkultur nästa år? Absolut. Litet luftigare plantering kanske och en smartare bevattning. Vi tänkte prova med dränrör som sticks ner i från topp till botten. Nån som provat något annat sätt att vattna en brant Hugelkultur?

 

 

 

Dela det här:

  1. Christer Lundenius

    Jo tvättningen kan vara lurig. Jag dränkte trästockarna när jag gjorde några och planterade och sådde i kupade hyllor. Sen behövdes bara någon enstaka stödvattning även om det var torrt. Dessutom hjälper täckmaterial:)

    Christer

  2. Christer Lundenius

    …vattningen… inte tvättning

  3. Afrikansk modell med rör som sticks ner lodrätt och fylls med sågspån kan vara bra. Då sipprar vattnet ut lagom. Hyllor låter bra.

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *