Warning: Declaration of Portfolio_Walker::start_el(&$output, $category, $depth, $args) should be compatible with Walker_Category::start_el(&$output, $category, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/stadsjord.se/public_html/wp-content/themes/scope/functions/theme-functions.php on line 454
Sommarstory del 1 squash | Stadsjord

Verksamhetsledare Göteborg/Nationellt: Niklas Wennberg, 0703-70 80 04. niklas@hylapond.se

Sommarstory del 1 squash

Det har vart sommar och nu är det höst. Stadsjords sommar har till stor del handlat om grisar som vanligt. Månstorpets gamlingar trivs i skogarna och ungdomar vilar mellan uppdragen. Och så odlar vi.

Månstorpet är en till det yttre skruttig arrendegård som ägs av Göteborgs kommun och som hyrs ut som hästgård ett år i taget. Ni har hört storyn förr om kommuner som inte förstår att fylla stadens hästradie med nyttor kopplade till odling och biologisk mångfald. Stadsjord hjälper till genom att långsamt bygga in det traditionella familjejordbrukets delar igen. Där inte hästarna vill gå kan man ha grisar. Och där inte ens grisarna vill gå kan man ha bin. Kuporna är inköpta och slunga och hattar likaså.

Använda stallgödseln

På många av Göteborgs hästgårdar har man bara häst och inga odlingar. Stallgödseln som för mig och säkert för er är ett guld som driver gårdens odlingar men på del flesta hästgårdarna är gödseln skräp som läggs i container och som kostar pengar att bli av med. På Månstorpet använder vi nästan all gödsel i gårdens land. Hur kunde det bli som det är nu? När ska kommunen kräva en ordning som innebär att näringen stannar på gården och nyttjas i odlingar? Snälla kommun, ni får gärna höra av er och kommentera detta!

Squash och bönor

I sommar har Hanna från SLU Alnarp och hennes kompisar Oskar och Cyndee stått för merparten av anläggandet av odlingsbäddar och skötseln. Hurra för deras energi, deras idéer och slit! Vi började sent med sådd av bönor och plantering squash från egna bänkar i början juli. Vi använder ungefär 50% stallgödsel som ibland bara brunnit 4-6 månader och 50% skrotjord från föregående år.

Nu har vi skördat massor och bland annat bjudit Göteborgs gastronomiska sällskap på mat tillsammans med Linus Ström på ny toppkrogen vid Brunnsparken, Pigalle.

Syrar sista skörden

Nu har vi skördat de sista bönorna och kommer att syra det mesta. Finns inget bättre än syrade bönor. De för oss nya sorterna från Runåbergs blir kul att plocka upp ur krukorna: Borlotto (stör) och Dragon Langerie (busk).

 

Dela det här:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *