Warning: Declaration of Portfolio_Walker::start_el(&$output, $category, $depth, $args) should be compatible with Walker_Category::start_el(&$output, $category, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/stadsjord.se/public_html/wp-content/themes/scope/functions/theme-functions.php on line 454
Refarm Europe i Växjö | Stadsjord

Verksamhetsledare Göteborg/Nationellt: Niklas Wennberg, 0703-70 80 04. niklas@hylapond.se

Refarm Europe i Växjö

Den 10-11 september hölls konferensen Refarm Europe i Växjö. Flera universitet deltog, landshövdingen, LRF, odlare, näringslivstoppar och förstås Refarm Europes Peter Eriksson och Niklas Wennberg. Vi tror att vår rapport landade väl i en kräsen grupp deltagare.

Arrangemanget Refarm Europe – Urban food – skapades efter en längre dialog mellan Miljöresurs Linné och Niklas Wennberg. Den började i samband med Niklas besök i Växjö nov 2012 med fortsättning under MAT2013 och MAT2014. Under januari 2014 medverkade vi i förarbetet till det Vinnova-projekt som idag kallas ”Stadsbruk Sverige”.  Växjö kommun kunde basfinansiera arrange­manget med 100 000 kr som en del av satsningen på Matlandethuvudstad 2015.

Vi glädjer oss att vi i Växjö kunde visa upp ett så imponerande och unikt spann vad gäller deltagare och föreläsningar. Småskaliga stadsjordbrukare verksamma på ideell och kommersiell bas. Kommuner i framkant för stadsjordbruksvägen och de som just börjar nosa på denna potential.

Några glimtar
Eskil Erlandsson gav en spännande betraktelse över ämnet Landsbygd i stan. Jag har inte förstått att han under sin ministertid var det minsta intresserad av stadsjordbruk men jag ändrar med glädje min uppfattning av ex-ministern.

Sveriges ekokommuner markerade frågans betydelse som central hållbar­hetsfaktor. På plats fanns även näringslivsföreträdare som Skanskas nationella hållbarhetssamordnare som sökt sig till Refarm Europé för att lyssna in tänket om denna utvecklingsdimension.

Är det en utopisk frågeställning buren av ett fåtal eller en bredare utveck­lingsfront som ger städer bättre stabilitet i ekonomiska, ekologiska och sociala dimensioner? SLUs Håkan Sandin markerade att grönsaksodling i städer kommer att gör ett återtåg och att det finns stora pengar och en kolossal arbetsmarknad i denna orientering mot högre självförsörjnings­grad.

Jan Eksvärd, tills nyligen LRFs miljöansvarige, ger LRF en ny profil genom att belysa potentialen av djur i och nära staden och en småskalig odling i skiftet mellan stad och land. Jan Eksvärd var på samma sätt som gamle landsbygdministern en välgörande överraskning eftersom han talade sig varm för småskalig djurhållning och intressant odling i kanten av staden.

Mari Unell från Miljöresurs Linné gav oss en överblick bl.a. om mat och klimat. Särskilt minns vi bilden om ”antibiotikaepedemin” bland Europas osttill­verkare. Spännande forskningsresultat presenterades också med accuratess av Christina Schaffer från Stockholms universitet. Detsamma gjorde Annette Larsson från Malmö kommun och Sara Nelson från Lund. Veronica Johansson från Riksbyggen gav en belysning om ekosystem­tjänsternas viktiga roll i samhällsplaneringen.

Refarm Europe
Peter Eriksson, EU-parlamentet, presenterade tillsammans med Niklas Wennberg en ny rapport och hävdade att det är dags att diskutera hur EUs jordbruksstöd kan användas i staden. Som vi har berättat tidigare handlar Refarm Europe om hur staden genom ökad odling och matproduktion kan utveckla staden och landsbygden i samma tag. Nu går arbetet vidare för att skapa allianser kring denna angelägna öppning av EUs jordbruksbudget till att även omfatta insatser i staden.

Dela det här:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *