Stadsjord har sedan 2009 använt grisar inne i staden för att förvandla gräsmatta till gödslad, rotogräsbefriad odlingsmark. I två år gick grisarna i Högsbo utan ett enda klagomål eller skadegörelse. Sen har dom fortsatt till Majorna, Lundby, Härryda, Mölndal, Partille och Olofström. Stadsjord har en basgård där vi utforskar hur grisen i stadsnära landsbygd kan generera mervärden för gården, bygden och tätorten intill.
Syften. Projektet med extremt småskalig grishållning på den stadsnära landsbygden har tre huvudsakliga syften.
1. Den lilla peri-urbana gården kan förse staden med ekologiska markentreprenader. Roliga, effektiva grisar istället för bullriga fossildrivna maskiner.
2. Att utforska om den lilla gården kan komplettera sin djurhållning och verksamhet. Kan grisar vara ett sätt att hålla marken öppen samtidigt som en hög förädlingsgrad och lokal förankring ger intressanta produkter till den växande marknaden för lokal mat. Restauranger som satsar på lokal mat skall kunna få tag på en riktigt bra härproducerad salami och lufttorkad skinka.
3. Att utforska den småskaliga grishållningen baserad på lokalt foder i kanten av staden erbjuda mat, naturvård, upplevelser och miljönytta utan att djurens hälsa eller konsumentens/kringboendes hälsa och trivsel äventyras.
Snäv försörjningsradie
Fodermixen bygger på en snäv försörjningsradie med kvalitetssäkrad 100% vegetariska produkter. Vi vill använda närsamhällets prima matavfall för att bygga en klimatsmart modell för småskalig grisproduktion i stadens omedelbara närhet.
Entreprenadmaskiner för stadens kvarter
Erfarenheterna från Göteborgs urbana grisar kan förfinas ytterligare med basstationer för grisarna i stadsnära landsbygd med förbättrad gårdsekonomi i sikte.
Samarbete Chalmers, GU och SLU
Stadsjord samarbetar med Chalmers, GU och SLU och kan härmed få hjälp att belysa oklarheter och bygga bra modeller för matlogistik och kontroll. Sylvia Persson, SLU Skara, ger ett ovärderligt stöd. Allt ifrån hur man fixar ljumskbråck till bra foderstat och slakttransport. Chalmers kan bidra med ideer hur den lilla skalans grisproduktion kan förbättras vad gäller tekniska lösningar. Idag saknas smarta standardlösningar för mat och vatten, djurtransporter och lätta svenska grishus. Bilden är tagen vid flytten från Micha Zurowets och hans familj på Nansensgatan till Billy och Irene på andra sidan gatan.
Om du vill boka grisar för ekologiska markentreprenader 2017 kan du höra av dig så diskuterar vi upplägg och kostnader. Arbetsstart beror förstås på tjälen. Tala med Niklas Wennberg 0703-70 80 04, niklas@stadsjord.se