Warning: Declaration of Portfolio_Walker::start_el(&$output, $category, $depth, $args) should be compatible with Walker_Category::start_el(&$output, $category, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/stadsjord.se/public_html/wp-content/themes/scope/functions/theme-functions.php on line 454
Österrikes småproducenter har medvind | Stadsjord

Verksamhetsledare Göteborg/Nationellt: Niklas Wennberg, 0703-70 80 04. niklas@hylapond.se

Österrikes småproducenter har medvind

Stadsjord reste till Österrike för att kolla in hur det går med småskaligheten ett stycke söderut. Landets jordbruksmässor dignar av nya produkter för småbrukaren med produktion och förädling.

Vi hakade på Länsstyrelsens resa i början av mars. Frukt- och bärexperten Kirsten Jensen och kollegan Johanna reseledde. Det blev mycket honung, grisar, must och snaps i trakterna kring Linz.
Ny småskalig teknik
Vi besökte flera gårdar som alla funnit sin nisch med små arealer, hög förädlingsgrad och försäljning på gården. Statistiken är tydlig. Österrike har flera tusen slakterier och Sverige har cirka 100.
En av gårdarna som ligger insprängd i ett villaområde tjänar sina mesta pengar på catering och på skolmåltider. Gården odlar, föder upp djur, tillverkar charkprodukter och levererar sin egen mat till stadens skolor. Den sortens gårdar är spridda över hela landet. Och glöm tanken att bönderna lever i armod. Vår speciella gård omfattade ett nytt bostadshus på 1 200 smakfulla kvadratmeter för storfamiljens fyra generation. Och över lag ser gårdarna välskötta ut.
Satsar på småttingarna
Vi gjorde företagsbesök hos bland annat Voran som tillverkar stora maskiner till bland annat John Deere men också mustpressar till småpluttarna. Företaget förklarar att den den inhemska marknaden för småmaskiner är absolut viktigast för bolagets lönsamhet. TV-teamet som filmar en kille som har uppfunnit och utvecklat en nöt och fruktplockare. ”Vi är inte här och filmar gulliga red-necks” säger reportern. ”Vi gör näringslivsreportage!”

Bilder: Österrikes största bonnamässa dignar av maskiner och utrustning till de pyttesmå livsmedelsförädlarna. Tillverkare som Voran tjänar bäst på den inhemska marknaden. Och mässpubliken ser ut att komma från en nyinspelning av Sound of Music. Exotiskt och glatt.

Dela det här:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *