Warning: Declaration of Portfolio_Walker::start_el(&$output, $category, $depth, $args) should be compatible with Walker_Category::start_el(&$output, $category, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/stadsjord.se/public_html/wp-content/themes/scope/functions/theme-functions.php on line 454
Linderödsgrisar – Hur funkar dom? | Stadsjord

Verksamhetsledare Göteborg/Nationellt: Niklas Wennberg, 0703-70 80 04. niklas@hylapond.se

Linderödsgrisar – Hur funkar dom?

Grisarna i Högsbo är Linderödssvin. De finns ungefär 250 av denna ursprungliga grisras i världen och det är sålunda en kulturgärning att bjuda plats för denna grisras i Göteborg.

Linderödssvin växer långsamt men det är en stor ras. En fullvuxen sugga kan väga runt 300 kilo och en galt ytterligare 100 kilo. Grisarna är på samma sätt som människor allätare. Stadsjords grisar äter kornkross och havrekross samt grönsaker, frukt och rotfrukter. Paprika gillar de inte och inte heller banan och melon. Snart kommer de att få drav (mältat korn) från Dugges bryggeri i Mölndal. På sikt skall deras mat vara helekologisk. Både för grisarnas skull och för jordens.

Ingen matning
Det är viktigt att grisarna inte matas av förbipasserande. Grisarna ska slippa godis, glass, bröd och liknande skräp som vare sig människor eller grisar mår bra av. Dessutom finns det risk att grisarna får i sig mat som de absolut inte ska äta. Till exempel vanligt industriellt bröd fullt av tillsatser. Risken är påtaglig att grisarnas fortplantningsförmåga störs av bröd. Nåt att fundera på med tanke på de fysiologiska likheterna mellan grisar och människor. Snart har vi färdiga rutiner med fasta mattider och då är förstås barnen välkomna att vara med och mata grisarna.

Dela det här:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *