Warning: Declaration of Portfolio_Walker::start_el(&$output, $category, $depth, $args) should be compatible with Walker_Category::start_el(&$output, $category, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/stadsjord.se/public_html/wp-content/themes/scope/functions/theme-functions.php on line 454
Hisingens enorma gräsytor och glömda torg | Stadsjord

Verksamhetsledare Göteborg/Nationellt: Niklas Wennberg, 0703-70 80 04. niklas@hylapond.se

Hisingens enorma gräsytor och glömda torg

Kombinationen ödsliga gräsmattor och innehållslösa torg är oemotståndlig för Stadsjord. Hisingen har flera platser som kan lämpa sig utmärkt för satsningar på odling och djur. Här sveper vi förbi ett par av dem guidade av Micha Zurowets, hisingspöjk och en viktig drivkraft inom Stadsjord.

Micha guidar i sina hemtrakter och är mån om att Stadsjord skall förstärka redan befintliga grönstråk och fylla dem med innehåll såsom stadsburet jordbruk med odling och djur. I nästan alla områden finns odlare och ofta odlingslotter men dessa gröna områden och krafter kan behöva support för att utvecklas och få efterföljare.

Grönytor kan förse torget med dynamik
Kyrkbytorget är inte uslare än andra torg men när man står där i tomheten måste man längta efter ett maffigt torginnehåll med handlare som säljer lokal mat och människor som har historier att berätta hämtade i sin levande hembygd. Det skulle inte vara svårt att pumpa liv i Kyrkbytorget om man fick lova att bryta upp de ensidiga tråkiga gräsmattorna och bjuda in odlare från hela världen att berätta om sina traditioner och sin djupa kunskap om mat och hur mat blir till.

Byabacken ger en föraning hur spännande området kan bli
Byabacken är ett snyggt litet odlingsområde som ger en bild av hur området runt Kyrkbytorget kunde se ut om man släppte fram visionerna och modet. I Kyrkbytorgets omedelbara närhet skulle man kunna bygga upp odlingsområden på många tusen kvadratmeter med plats för traktens odlare. Om man i enlighet med Stadsjords policy uppmuntrar odlarna att sälja sitt överskott skulle man kunna försörja torget med produkter från kvarteren runt omkring under delar av året. Lokal mat till torget kommer att innebära intressanta nyetablering på restaurangsidan. Även serviceföretag som frisörer och lokala hantverkare kommer att få del av den positiva kraft och ekonomiska utveckling som småskaligt bruk av jorden banar väg för.

Aktörer på Hisingen sökes
Under hösten kommer Stadsjord knyta kontakt med de aktörer kring Kyrkbytorget som kan och vill diskutera en utveckling av odlingsmarken i torgets närhet.

Hör gärna av dig på en gång om du har synpunkter eller vill vara med i den fortsatta processen!

Bilder:
Överst: Den snygga kolonin Byabacken. Micha står utanför kolonin och pekar mot Kyrkbytorget 200 meter upp. Mitten: Kyrkbytorget och gäsökarna intill. Underst: Den fantastiska gräsmattan längs Dykilsgatan. Observera de obligatoriska fotbollsmålen. Tänk vad man kunde odla här och ändå ha plats för hundar, fotboll, frisbee och brännboll.

Dela det här:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *