Warning: Declaration of Portfolio_Walker::start_el(&$output, $category, $depth, $args) should be compatible with Walker_Category::start_el(&$output, $category, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/stadsjord.se/public_html/wp-content/themes/scope/functions/theme-functions.php on line 454
Hall of fame för gårdens djur | Stadsjord

Verksamhetsledare Göteborg/Nationellt: Niklas Wennberg, 0703-70 80 04. niklas@hylapond.se

Hall of fame för gårdens djur


Stadsjord har varit på studieresa till München med omnejd. Herrmannsdorfer blev höjdpunkten med sina grisar och andra djur som går i blandade flockar och som avbildas i olja sida vid sida med djurskötarna. Folk och fä hedras i alla led.

Ägaren till storgården Herrmannsdorfer strax utanför München har bytt stil. Fram till 80-talet tjänade Karl Ludwig Schweizenfurth en förmögenhet som ägare av Tysklands största köttkoncern. Nu gör han avbön och kritiserar köttindustrin för sin respektlöshet mot både människa och djur.
Det är inte så att Karl Ludwig har blitt vegan men han kräver ansvar av den som äter kött. Karl och sönerna visar vägen på mönstergården Herrmannsdorfer.
Grisar gäss och kycklingar går tillsammans
Gården drivs kommersiellt men Rudolf som tar hand om oss förklarar att det finns bättre sätt att tjäna pengar på än att vara mönstergård. Men det borde inte finnas alternativ till en värdig djurhållning. Förhoppningsvis ökar konsumenternas medvetande ytterligare och tvingar fram förändring.
Herrmansdorfer håller öppet för alla kategorier människor som en pedagogisk gärning och förstås som ett led i sin marknadsföring. Kunderna kommer mestadels från München och Rudolf uppskattar att 70% av kunderna i München har besökt gården minst en gång. Man kommer för att titta på djuren, för att dricka gården öl, för att se hur ost, korv och bröd produceras och för att ge barnen en bild av grundförutsättningarna för mänskligt liv – produktion av mat.
Utvalda butiker i stan
Herrmannsdorfer har egna butiker i staden och säljer dessutom mat i utvalda andra butiker och restauranger. Som butiksägare eller restauratör är man stolt att marknadsföra mat från gården som porträtterar sina djur i olja.
Pärlor till svin
En av ölsorterna från Herrmannsdorfer har en gris med pärlhalsband på etiketten. Jag begrep inte grejen förrän Rudolf förklarade att man i Tyskland har samma ordspråk som i Sverige, på temat ”Man ska inte kasta pärlor till svin..”
Dumt ordspråk. Det går aldrig att satsa för mycket på gårdens djur, menar man, och Rudolf visar stolt sina prisbelönta grisar som går ute och bökar på enorma fält med utsikt över alperna.
Blandade djurflockar
På en mindre del av gården går grisarna tillsammans med gäss, hönor och pärlhöns. Djuren trivs och symbiosen (samspelet) kan även ge produktionsvinster. Hönshuset värms av grisarna och kycklingarna pickar insekter på grisarna som gärna låter sig ansas av småfåglarna. Pratet att grisarna tar smådjur när dom kommer åt stämmer inte. Om grisarna får allsidig kost tar dom inga smådjur, säger Rudolf.


BILDER: Rudolf ansvarar för djurhållningen på gården. I gårdsbutiken säljs cirka 30 sorters ost som tillverkats på gården med mjölk från gården.

Dela det här:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *