Warning: Declaration of Portfolio_Walker::start_el(&$output, $category, $depth, $args) should be compatible with Walker_Category::start_el(&$output, $category, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/stadsjord.se/public_html/wp-content/themes/scope/functions/theme-functions.php on line 454
Grisar och mångkultur? | Stadsjord

Verksamhetsledare Göteborg/Nationellt: Niklas Wennberg, 0703-70 80 04. niklas@hylapond.se

Grisar och mångkultur?

Biskop Carl-Axel Aurelius har signerat en hörnstolpe i Stadsjords grishägn i Högsbo. Hur går det ihop med den interreligiösa ambitionen i Stadsjord?
Att använda grisar som jordfräsar i Högsbo är inte särskilt dramatiskt, förstår man efter en snabbkoll med ett par religiösa ledare i Göteborg. Fuad Colic, bosnisk imam, berättar när han besöker Högsbo kyrka den 19 mars att man ska hedra och ta hand om skapelsens samtliga varelser. Grisen är inget undantag. Fuad förklarar att han har en vän med hjärtklaffar från en gris. De flesta muslimer accepterar att använda produkter från gris. Det enda som inte är tillåtet är att äta grisen.

Rabbin Peter Borenstein förklarar att judarna har i princip samma förhållningssätt till grisen. Peter själv gillar grisar på alla vis, med undantaget att han inte tänker äta dom.
Och som nära kompis (vill jag tro) till Stadsjords grisar tycker jag att judarnas och muslimernas modell är hedervärd. Den kristna fläsktraditionen känns barbarisk. Fast om man nu ska äta gris så ska man definitivt se till att de lever liv som liknar våra grisvänners i Högsbo.

Dela det här:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *