Warning: Declaration of Portfolio_Walker::start_el(&$output, $category, $depth, $args) should be compatible with Walker_Category::start_el(&$output, $category, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/stadsjord.se/public_html/wp-content/themes/scope/functions/theme-functions.php on line 454
Dags att nominera nya platser för Stadsjord | Stadsjord

Verksamhetsledare Göteborg/Nationellt: Niklas Wennberg, 0703-70 80 04. niklas@hylapond.se

HHÖJD
HHÖJD2
HHÖJD3
HHÖJD6

Dags att nominera nya platser för Stadsjord

Vi kan konstatera att Stadsjord med epicentrum i Högsbo har utvecklats mycket positivt. Gräs blev med hjälp av grisar och en massa god energi odling på rekordtid och praktiskt taget 0-budget. Var gräver Stadsjord härnäst? En serie inlägg kommer att nominera platser. Först ut är Högsbohöjd.

Det ska sägas på en gång att Stadsjord inte har mandat att börja gräva någonstans. Men Stadsjord kommer att arbeta aktivt för att hitta nya platser där omvandling till odling och djurhållning givetvis måste ske i gott samarbete med de aktörer som förvaltar marken och de som bor i området.
Initiativet att titta närmare på Högsbohöjd med jordbruksblick kommer från Elisabeth Undén. Elisabeth bor i området och har följt utvecklingen av Stadsjord noga. Hon menar att det som händer vid kyrkan gärna får sprida sig upp till henne. Tillsammans går vi genom området och mycket riktigt finns stora ytor gräsmark och även skog som rimligen kan användas mer differentierat än idag. Gräsytorna breder ut sig över oerhörda områden och på gängse sätt är nyttjandegraden låg.

Fotbollsmål en ursäkt
När husen placerades ut i Högsbohöjd lämnades generöst med utrymme mellan huskropparna. Men vad skulle folk göra där mellan husen, tänkte man? Utrymmet i sig är förstås ett mål. Att slippa titta rätt in i ett annat hus är skönt. Och en gräsmatta att sitta och dricka kaffe på är fint. Men som nästan överallt annars där gräsmattan dominerar märker man att nyttjandegraden är låg. Och för att bjuda på aktivitet kopplad till gräset vet vi vad det blir. Just det, ett par fotbollsmål i galvade rör. Fotboll är hur kul som helst, men det blir enahanda och faktum är att planerna ofta står öde.

Odlingsmark och skog
Högsbohöjd har odlingsjord i överflöd och här kan man enkelt ge plats för 50-100 mindre odlingslotter utan att fotbollsgängen blir av med sina planer. Dessutom gränsar gräsytorna till spännande skogsområdet kring bland annat Torpadammen. Här kunde vi ha såväl får, getter och grisar på skogsbete.

Vad gör vi nu då?
Stadsjord kommer att bjuda in till dialogträffar i Högsbohöjd för att sondera om det finns intresse för att förvandla marken till odling och kanske plats för djur. Inget ska ju drivas om inte människorna som bor i området vill det. Men meningen är väl att kommunen och bostadsbolagen ska efterhöra vad människor vill och förverkliga deras drömmar? Jovisst. Men ibland kan det behövas hjälp för att nåt ska hända.

Dela det här:

  1. Hej Niklas

    Du är bäst! Diggar det du gör så himla mycket.

    Jag stod i somras på balkongen hos en kompis som liksom Elisabeth bor i Högsbohöjd. Det jag såg var stora ödsliga parkeringsplatser. Enligt kompisen var det aldrig någonsin mer än halvfullt utanför honom. Vore det inte toppen att riva upp asfalten och börja odla där också?

    Lycka till!

    /Lotta

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *