Warning: Declaration of Portfolio_Walker::start_el(&$output, $category, $depth, $args) should be compatible with Walker_Category::start_el(&$output, $category, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/stadsjord.se/public_html/wp-content/themes/scope/functions/theme-functions.php on line 454
Blommiga berättelsers makt | Stadsjord

Verksamhetsledare Göteborg/Nationellt: Niklas Wennberg, 0703-70 80 04. niklas@hylapond.se

Blommiga berättelsers makt

LILLED.webHäromdagen hälsade Ulla-Karin Moberg och Lars Lilled på i slakthuset. Båda är chefer på Socialt resurscentrum i Göteborgs stad. Och båda är intresserade av vad som gör människor glada över sina liv i staden.
Vad ger delaktighet snarare än alienering och frånkoppling. Stadsjord försöker med grisar och odling bygga en tydligare koppling mellan människor och deras landskap och mat. Vi vet att ett kvarter lever upp när grisarna kommer för att tillsammans med kvarterets boende ändra marken från ensidig tristess till uttrycksfull lustgård med odling i fokus.

Ulla-Karin funderar över att föreslå grisar som medhjälpare i en kvartersutvecklingsprocess i Göteborgsområdet och hon undrar hur dokumentation och tunga motiv bakom grismobilisering kan se ut.
Vi har aldrig gjort några studier kring människors sätt att uppfatta grisarna och nystarten på odlandet.  Vi undrar förstås hur glada människor blir i relation till glädjen som levereras av fotbollsmatcher, besök på pizzerian eller Liseberg. Men vi har inga studier i ryggen. Utan vi får anta att det människor berättar är sant. Vi har hört människor berätta att dom kommer varje dag för att få sin dagliga grisdos. Socialförvaltningen i Kyrkbyn berättade att det vanligaste samtalsämnet under fikarasterna hela hösten 2014 var grisarna, näst klienterna. Lars Lilled säger att den narrativa beskrivningen av ett kvarter måste ges större plats vid sidan av någon slags hårdvara som olika vetenskapliga studier anses leverera. Han tycker själv att man kunde sätta upp en enkel tavla vid grisarna och en anmodan att trycka på knappen om man gillar grisarna. Som en superenkel gästbok. Man kanske skulle uppmana människor i Högsbo att skicka in sina favoritbilder på urgrisarna Måla, Vovven och Sötnos, eller människorna i Majorna eller på Hisingen.

Om någon har tips hur vi skulle kunna värdera grisarna närvaro i ett kvarter, hör gärna av er. Ni kanske har en egen studiemodell ni vill koppla till våra grisar!

Dela det här:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *