Warning: Declaration of Portfolio_Walker::start_el(&$output, $category, $depth, $args) should be compatible with Walker_Category::start_el(&$output, $category, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/stadsjord.se/public_html/wp-content/themes/scope/functions/theme-functions.php on line 454
Blogg | Stadsjord

Verksamhetsledare Göteborg/Nationellt: Niklas Wennberg, 0703-70 80 04. niklas@hylapond.se

Växjö hospital serves Stadsjord clarias X-mas Eve!

Klimatsmart och väldigt god. Så kul att vara med och leverera julklapp till Växjö.

Rökt clarias på PM.

Doris är kost- och restaurangchef på Sverige mat- och klimatledande sjukhus, Växjö lasarett. Hon har bestämt att alla patienter ska serveras samma rökta clarias som gästerna på PM äter. Den från Stadsjord.

 

Merry X-mas! Yesterday Växjö Hospital decided that all patients will have Stadsjord Smoked Clarias at X-mas eve dinner. The same fish that is served on Smålands only Guide Michelin Restaurant, PM in Växjö. Thats lovely and we are so glad to be able to support this X-mas gift. Växjö Hospital is Swedens leading food- and climatesmart hospital since ten years. A good example for all of Europe.
God jul! Växjö lasarett har beslutat att alla patienter skall få en rikligt läcker och klimatbra fisk på julafton. Det blir rökt clarias från Pond/Stadsjord till alla! Samma rökta clarias som serveras på PM (Smålands enda guide-michelin-krog).
Extra roligt att Växjö lasarett med kökschef Doris leverera denna julklapp. Doris och hennes team har legat i miljötoppen bland sjukhuskök i minst tio år. Sjukhuset med sin inspirerade personal är ett föredöme för hela landet, hela Europa. Tack för att vi får vara med att leverera denna fina julaftonsupplevelse. Clarias kallas dessutom Doctor Fish i Asien eftersom den anses vara undergörande nyttig. Fisken röks på Sveriges kanske bästa rökeri – Åsnens Rökeri.

Embassy of Sharing won in Hyllie/Malmö!!

We won the design contest in Hyllie Malmö southern Sweden! The Embassy of Sharing won. We are part of the team behind the building project of a new sustainable urban block in Malmö/Hyllie. Responsible are Wingård Architects (Swedish) Gehl Architects (danish) and Midroc (Swedish building project management bureau). This block in Malmö/Hyllie contains elevators, energy clever windows, beautiful stairways and stuff but for us its all about fish and greens. Aquaponics. We support this wonderful winning project with fish and greens. For someone else it might be a tiny fraction but for us its fantastic. And we are so proud and happy for getting the chance to cooperate with this very capable team. From now the car is parked because we celebrate. A bottle of undrinkable polish gin is dusted of for the occasion. The calendar is filling up. Lovely.

Pictures: Pond/Stadsjord method is part om Embassy of Sharing . The picture below is from Hyllie when Niklas Wennberg serves smoked clarias to Tareq Talour (Swedens for the moment most famous chef) smoked clarias representing future food for Hyllie and the

world. 

Akvaponik till regionens 49 kommuner. Konferens 23 november!

Landbaserad fiskodling kombinerad med grönsaker – en stark framtidsnäring

– Efterfrågan på fisk och grönt ökar kraftigt.
– Nya affärsmöjligheter för VGRs samtliga kommuner

Reservera den 23 november. Floda 0900-1600. 

Den 23 november arrangerar Stadsjord, Refarm 2030 med flera en konferens om vattenbruk – kombinationen Fisk och grönt – det vill säga akvaponik. Jordbruksverket finansierar.

Det handlar om vattenbruk för samtliga Västra Götalands 49 kommuner. Vattenbruk som varje år sedan 1974 varit världens snabbast växande livsmedelssektorn.

Vi berättar varför Regeringen storsatsar. Detaljerat konferensprogram i vecka 44.

Plats: Konferensen äger rum i Floda på Garveriet
Tid: 23 november.  0900 – 1600.
Pris: 500:-. Begränsat antal stolar. 

Det är dags att ta klivet ett bra stycke bortom pallkragen i arbetet att öka tätorternas och regionens självförsörjningsgrad. Stad och land i samverkan. 10 000-tals jobb.

Storstjärnan möter Stadsjords rökta fisk!

Livsmedelsforum är ett tongivande matevent som avslutades igår i Malmö. Niklas Wennberg föreläste och satt i panel tillsammans med bland andra Coops hållbarhetsansvariga Louise König. Därefter avsmakades Stadsjords rökta Clarias på stora scenen inför 400 åskådare. Livsmedelsverkets chef var en av dem som smakade men viktigast var att storstjärnan Tareq Taylor stod och smaskade våra kanapéer. Rågbröd, färskost, syltad pumpa, krispigt gravensteineräpple och rökt clerias. Han tyckte det var jättegott och han sade det två gånger! Tack för omdömet från vår tids just nu mest omhuldade kock baserat på meriter, folkkärhet och hygglighet. 

Härligt besked från Regeringen!

Nu kommer beskedet som vi väntat på från Regeringen. Fiskodling i byggandet av 600 000 nya bostäder kommer att stimuleras från Boverket. Två platser nämns av Regeringen. Göteborg och Lund. Lund skissar på en anläggning (med hjälp av Stadsjord) och Göteborg har en djärv och väl fungerande anläggning. Att vi tar krafttag mot överfiskning av våra hav är roligast. Att vår aktiekurs går mot himlen är roligt det också. Riktigt roligt. Tack alla som stöder oss i vårt arbete! Och vill ni hjälpa oss att åstadkomma mer så är ni välkomna att diskutera samverkan.

Göteborgs-Posten näringsliv är på hugget

I söndags var Stadsjord med i Göteborgs-Postens näringslivsbilaga. Jo, den är faktiskt rosa. Ett fint reportage om viktiga insatser i linje med Sveriges nationella livsmedelsstrategi. Vi hoppas fortfarande att Göteborgs Stad nappar på vårt erbjudande om fördjupat samarbete med oss eller någon annan som driver utvecklingen av världens snabbast växande livsmedelssektor.

Rapporten är tryckt och far till FN i juni.

Isabella Lövin kom till Göteborg och rapporten Oceans Solutions Report har godkänts av SDSN Northern Europe och lämnats till ministern för resa till FN i New York där det ska pratas hav. Stadsjord är ett av 18 företag som valts ut för att våra lösningar svarar upp mot en rad av FNs globala hållbarhetsmål. Viktigast för oss känns att SDSNs granskare menar att vi adresserar ett globalt problem med att leverera bra protein till växande städer över världen. Arrangemanget med workshops och föreläsningar och våra 18 presentationer var mycket lyckat. Vi fick också möjlighet att förklara varför vattenbruket inte bör organiseras som en del av den maritima strategin. Vi behöver en egen vattenbruksstrategi i VGR som knyts till Maritim Strategi och Livsmedelsstrategi.

GETVANDRING IDAG 11.00!

Getpromenad idag startar 11.00. Bil kan ställas vid bommen där Bohusleden korsar Boråsvägen 100 meter från viadukten under Riksväg 40. Gå 200 meter i riktning Mölnlycke på Boråsvägen till fallfärdig laggård. 20 meter från laggård väntar vi. På andra sidan Boråsvägen. Ta med fika. Välkommen!

 

Göteborgs-Posten spår revolution

Kajsa Sjölander ger en bra bild av getterna och deras potential i kraftgator och andra landskap.

 

Det där med revolution är journalistens DNA utspilld på papper. Dvs journalistens faiblesse för drama, inget jag uttrycker.

Kajsa Sjölander i kraftgatan som getterna röjer.

Getterna gnager bark av ekkäppar. Käpparna blir rökspån och smak åt våra fiskar.

Idag har GP en artikel med trevliga bilder från vårt getprojekt i gränsen mellan Göteborg och Mölndal. Getterna äter landskapet och plockar fram en kulturbygd som formades i samspel mellan djur och människa och annan natur. Torpartiden var fattig i en mängd perspektiv kopplade till hälsa, demokrati, trygghet jämställdhet med mera men rik vad gäller biomångfald, ekosystemtjänster och vackra landskap. Man kanske kan välja ut att boosta valda kvalitet som emanerar ur olika epoker tänker vi när vi driver Minifarm Unplugged. Göteborgs Posten har rökt på eller nåt och skriver att getterna ska revolutionera livsmedelsproduktionen. Det tror inte vi men vi menar at det är elegant och motiverat av ekonomiska, arbetsmarknadsmässiga, ekologiska och hälsokopplade skäl att arbeta med getter istället för röjsågar i händerna på skäggiga män i våra kraftgator.  Okej, kära GP, alla revolutioner måste ju inte vara som den franska eller ryska men nu tog ni ändå i i överkant. Journalister gillar lättköpta poänger och drivs av en rätt primitiv dramaturgi.

Ni som har hängt med i GP på senare tid har säkert noterat att tidningen har publicerat en serie artiklar kring organisationen Stadslandet och kamelprojektet i Angered som Stadslandet lyft fram som intressant i en omställningstid mot större hållbarhet.

Kamelprojektet och Stadslandet sprungit gatlopp och fått utstå mycket kritik på ett ofta osakligt sätt. GP har raljerat över hur befängt det är att koppla ihop nysvenskar med kameler och andra djur. Tyvärr är det inte bara GP som håller sig med en usel kunskap och omvärldsanalys (uttryckt av den aktuella skribenten och hans övriga redaktion och tidningsledning) utan också Stadslandets husse Business Region Göteborg (BRG). BRGs ledning har nämligen i och med kritiken mot kameler och Stadslandet pudlat och på sin officiella hemsida förklarat att vi verkligen inte ska ha vare sig kameler, hästar eller getter eller annat bonneri i Göteborg.

BRGs ledning har inte förmått ta hand om det kapital som Stadslandet arbetat upp i form av en oftast stark analys och framtidsvision, utan övergivit Stadslandet och valt en gängse bedömning av vad som är utveckling och välstånd.

Vad gäller kamelprojektet i Angered är jag mycket skeptisk och undrar varför inte Göteborgs kommunledning och Fastighetskontor jämte Stadslandet har coachat projektet bättre. Inget fel på kameler som säkert kan beta och slaktas och ge mjölk, fina skinntofflor och upplevelser. Problemet är att kamelcentret har signalerat mycket litet livsmedelsstrategi och landskapsutveckling utan mest trams och tveksamheter som lättklädda kamelskötare och utspökade kameler som ska hyras ut till fester och reklamjippon. Varför drog ingen av finansiärerna in kamelteamet bakom kulissen och pratade litet styling, strategi och innehåll med bäring på mat och hållbarhet?

Kajsa Sjölander som står för text och bild i dagens GP är jättebra. Texten berättar om en intressant och adekvat modell för smartare resurshushållning i våra periurbana landskap. Det är rubriksättaren som vill gå hem och dricka pilsner eller gå ut med hunden och som svängde till med revolutionsrubriken för att äntligen komma hem efter en dag på redaktionen. I brist på nakenchock, styckmord eller trumpskandal fick det bli en getrevolution.

Meny om antibiotika inom EU

Jag vill tipsa om ett radioprogram som heter Meny i P1. Nu på torsdag klockan 10.00 handlar det om antibiotikaanvänding i Europas djurproduktion. Det här är inget feel-good-program.
 
Tvärtom. Jag som hela vuxenlivet handlat bresaola, pata negra, prosciutto och allt vad det heter med spansk och italiensk ursprung köper inte längre någon ost eller charkprodukt från dessa längder. Officiell EU-statistik visar att Italiens och Spaniens köttproduktion tillsammans med Cyperns badar i antibiotika. I Spanien och Italien används långt mer än 20 gånger mer antibiotika än i Sverige. Frankrike, Tyskland och flera andra EU-länder är inte mycket bättre. Jag känner mig inte ens trygg med det lilla sortiment i delikatessen som är miljömärkt. Kostnaderna för bristande djurhälsa och galopperande frekvens av multiresistenta bakterier sprungna ur denna våldtäkt på ett av medicinhistoriens största upptäkter – antibiotikan – kommer att skörda allt fler offer på grund av banala infektioner. Svenskt, norskt, isländskt och finskt är i en klass för sig. Inget kött eller mejeriprodukt till våra barn och gamla från annat än nordiska länder. Nolltolerans såvida inte leverantör kan visa att medicinering av djur ligger på samma nivå som i Sverige.