Warning: Declaration of Portfolio_Walker::start_el(&$output, $category, $depth, $args) should be compatible with Walker_Category::start_el(&$output, $category, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/stadsjord.se/public_html/wp-content/themes/scope/functions/theme-functions.php on line 454
300 äppelträd i backen | Stadsjord

Verksamhetsledare Göteborg/Nationellt: Niklas Wennberg, 0703-70 80 04. niklas@hylapond.se

300 äppelträd i backen

Fredagen den 28 maj planterade Stadsjord 300 äppelträd på Björlanda prästgård. Det är Göteborgs största äppel-offensiv på ett halvsekel. Redan nästa år förväntar vi oss över ett ton äpplen.

Samarbetet mellan Stadsjord och Räddningsmissionen tar fart. De första 300 äppelträden är planterade och om allt går väl vill vi fortsätta med ytterligare 300 nästa år. Den sluttande gamla vallen har frästs med en traktorfräs 4-5 gånger. Vi var oroliga att det skulle vara mycket knäpparlarver i grässvålen men våra potatistester (nedgrävd potatis avslöjar om det finns knäppare eller inte) visade att vi hade tur.
Tight samarbete
Räddningsmissionen (RM) och Stadsjord har samarbetet i förarbetet inför planteringen. RMs personal och killarna på gården har kört traktor och Stadsjord har röjt, och planterat. Planering har gjorts tillsammans.
Danska träd
Vi har planterat fyra sorter på klenväxande grundstam. Samtliga ekologiska. Träden planteras med 80 centimeter mellanrum och med tre meter mellan raderna. Träden blir små och kommer att kunna skördas till fots. Redan 2011 hoppas vi kunna skörda 4-6 kilo från varje träd. Men det är en lång resa dit och vi ska inte ropa hej förrns frukten hänger på träden. Vrålkall vinter, skadeinsekter eller angrepp av gnagare kan grusa planerna.
Hektisk dag
Inför planteringen ställde vi träden i badkar i ungefär ett dygns så att de skulle hunnit suga i sig ordentligt med vatten. Vi drog upp planteringsfåror med traktor och potatiskupare. På sina ställen fick vi tilläggsgräva för att få tillräckligt planteringsdjup. Äppelraderna kommer att bevattnas med droppslang och hela området skyddas med staket mot bäver (ja faktiskt), rådjur och harar.

Bilder: Niklas och Micha planterar första raden. Anders (RM) kör potatiskupen. Alexander ser till att träden hamnar rakt. Det vill säga grundstammen ska stå rakt. Petter sliter med vattningen. My med ryggen mot 300 nyplanterade träd. Elisabeth och Kristoffer rycker in med planteringshjälp.


Dela det här:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *