Verksamhetsledare Göteborg/Nationellt: Niklas Wennberg, 0703-70 80 04. niklas@hylapond.se

CROWD
CYKLAR
DAVID+
DAVIDANDERS
FÖRSTASTEN
JONNAÅSA
WETTERSTRAND
KAFFE
LERSTXENVÄXTHUS
MARTIN+
WETTERSTRAND
GALT21APRIL

Samtliga anställda på White ramlade in i Göteborg fredagen 19 april. Halva gänget – 250 personer – cyklade till Kvartersodlat på Hisingen och deltog i en workshop där alla fick lära sig tillverka byggelement av lera, sand och halm. Samma teknik över hela världen: Rammed earth, pisé, stampad jord. Vi såg upptakten till Jordstad 2013. 

Efter parkering, gruppindelning och blixtintro om platsen, tekniken och Jordstad satte tio grupper igång och hamrade fram byggelement som så småningom togs ur formarna. Tekniken med rammed earth/stampad jord har använts över hela världen i tusentals år. Lera, grus, sand och i vårt fall halm blandas med vatten och komprimeras ”rammas” med träklubbor till halva tjockleken. Ingen cement behövs och ingen armering. Borgen i Alhambra Spanien har väggar som är 40 meter höga och byggdes på 1300-talet i rammed earth. Vår halm (ler- och långhalm) är värd en kommentar. Istället för vanlig klippt halm använde vi ”galttuggad halm”. Medarbetaren ifråga väger 400 kilo och är syskonbarn till Whites adopterade linderödsgris som var en av Göteborgs första innerstadsgrisar sedan 40-talet.

Jordstad 2013

Stadsjord, Earth Lab och Byggbrigad har gått samman och bygger upp projektet Jordstad 2013. På ett antal platser i Göteborg bygger vi strukturer i Rammed Earth. Det kan bli växthus, odlingsmurar eller andra konstruktioner av ekologiska lokala material som pryder kvarteret, fungerar som mötesplatser och förbättrar förutsättningarna att odla. En stenmur att odla kryddor eller tomater mot är lätt att bygga. Kompletterat med en växthusvägg är våra första kvartersväxthus ett faktum. Gå in på Jordstad.se för mer information.

Rammande partiledare

En av besökarna som rammade var Maria Wetterstrand, tidigare partiledare för Miljöpartiet. Hennes grupp fick förövrigt sitt byggblock  färdigt först. Blocken doneras till göteborgarnas byggprojekt inom Jordstad 2013. Stadsjord som organiserade dagen tackar för presenterna och för entusiasmen.

Workshopen med White hade aldrig kunnat genomföras utan fantastiska medarbetare och volontärer från Stadsjord Jordstad och Earth Lab. Tack alla: David, Asgeir, Åsa, Lina, Viktoria, Cilla, Tove, Martin, Anders, Maria, Jonna, Maurits och Leif-Harald. 

Dela det här:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *