Warning: Declaration of Portfolio_Walker::start_el(&$output, $category, $depth, $args) should be compatible with Walker_Category::start_el(&$output, $category, $depth = 0, $args = Array, $id = 0) in /var/www/stadsjord.se/public_html/wp-content/themes/scope/functions/theme-functions.php on line 454
Världens första standard för stadsjordbruk – första mötet | Stadsjord

Verksamhetsledare Göteborg/Nationellt: Niklas Wennberg, 0703-70 80 04. niklas@hylapond.se

Världens första standard för stadsjordbruk – första mötet

 

Nu är arbetet igång. Världen ska få sin första standard för stadsjordbruk. Första arbetsmötet hölls på SIS i Stockholm i oktober. Stadsjord är med.
Vi har skrivit om standarden tidigare. I mars arrangerade vi ett seminarium i Göteborg tillsammans med Mistra Urban Futures för att diskutera möjligheterna med en standard och problemen. En månad senare träffades ett 40-tal intresserade i Stockholm för diskutera standard. Vid Stockholms-mötet presenterade Niklas Wennberg Stadsjords arbete som ett exempel på urban småskalighet. Plantagon talade om sitt arbete som exempel på urban hightech med sina vertikalväxthus.

Försiktig start
Första mötet med Tekniska kommittén samlade ett tiotal personer. Deltagarna representerar: Plantagon (två personer), SIS (tre personer), LRF, Vinnova, Stadsjord, Sveriges konsumenter, SIK och Medveten konsumtion. Inriktningen på standardbygget är svensk standard som kommuniceras på svenska och engelska med avsikt att kunna utveckla standarden internationellt. Arbetet beräknas ta tre år. en diskussion nhar förts om möjligheten att mer än halvera tiden men bland andra undertecknad har hävdat betydelsen av en process som spänner över mer tid för att få en intressant och inkluderande process. Effektivitet mäts bland annat i antalet deltagande intressenter.

Andra intressanta arbeten
Standarden för stadsjordbruk  kommer att synkas med befintliga standarder, certifieringar och standarder som är under uppbyggnad. Två viktigt referensarbete är 1. Smart and sustainable development in communities som är en internationella CEN-standard med SIS som deltagare i arbetet. 2. ISO Tecknical committee 268 Sustainable development in communities. Även här deltar SIS.

En av uppgifterna för deltagarna i arbetet med stadsjordbruksstandarden är att hitta fleras kopplingar till befintliga standards/guidelines och certifieringar. Det är onödigt att dubblera arbete. Samtidigt är det farlig att ärva föreställningar och och definitioner som kanske skall moderniseras och ändras för att ge plats åt stadsjordbruk som säkerställer demokratisk tillgång till livsmedel och en hållbar stad för alla.

Stadsjord söker samverkan med organisationer/företag/kommuner/regioner/företag som vill medverka i arbete med standardsbygge. Hör av er om ni vill samverka med Stadsjord. +46 703 70 80 04. Niklas@stadsjord.se 

 

 

 

 

Dela det här:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *