Verksamhetsledare Göteborg/Nationellt: Niklas Wennberg, 0703-70 80 04. niklas@hylapond.se

HOPPSTAMP
ANISAPLUS
musik2
CROWD
TOVEOCHKRILLE
ABIBAMY
SIESJÖ
NIKSTEF
PILSTAKET
WOK
MAU
ETTVÄXANDE
VIKTORIA
AVSKED
AVSKED3
2DEC.2
KLÄDNYPA.2
2DEC
2DEC.2
LENAMALM
VÄXJÖ
IMG_4222
VÄXTHUS
WORLDVIEW
OLLIO
AVSKED3

Ett par dagar in på 2014 är det hög tid att summera året som gick och att tacka alla som hjälpt oss att bygga vidare på Stadsjord och Kvartersodlat samt att sprida kunskap och engagemang kring stadsjordbruk och kvartersutveckling.

Kvartersodlat Kvillebäcken. Kvartersodlat utvecklades främst av Stadsjord, Lundby SDN och byggkonsortiet Kvillebäcken. I september stängde vi som planerat ner Kvartersodlat efter en fanstastisk avlutningsfest med musik och mat och minnen. Kvällen visade hur en icke-plats kan utvecklas till inbjudande lustgård med plats för verklighet och drömmar med hjälp av växtlighet och mänsklig omsorg. Nu är Kvartersodlat nerpackad  och containrarna står i Frihamnen för att öppnas senare i vår och bli en del av Kvartersodlat Frihamnen.

 Stadsjord Redbergsparken. Stadsjord var med och utvecklade den nya tillsammans-  odlingen i Redbergsparken tillsammans med Studiefrämjandet, Fastighetskontoret, Park och natur och odlarna själva.

Stadsjord Älvrummet. För andra året i rad utvecklade och driftade Stadsjord trägården utanför Älvrummet. För andra året blev trädgården med den snygga kaffevagnen och  utemöblerna en samlingsplats för turister och göteborgare.

Jordstad. Stadsjord, Earthlab (Chalmers)  och Byggbrigaden byggde jordstad i juli 2013. Deltagare från hela landet rammade jordmurar som mötes- och odlingsplatser på centrala Hisingen. En upptakt till en större satsning på Kvartersväxthus och en övning i deltagarkultur.

Stadsjord/Mistra Urban Futures. Stadsjord kontrakteras av Mistra Urban Futures att i en serie seminarier fördjupa samtalet om   formerna för ett lönsamt stadsjordbruk.

 Bildtext: Konferensen 2 december Stadsjord och Mistra Urban Futures riggar. Mittbild från vänster: Mats, affärskonsult snackar med Patrik Gunnebo slott, Joakim Kjellgren & Kaminsky, Linus Way Cup och Måns på Upper House. Bild t.h: Måns testar lufttorkad stadsgris som Patrik lagat – det blir toppbetyg. 

Stadsjord på de bästa krogarna. Under 2013 har Stadsjord levererat råvaror till några av Göteborgs bästa krogar: Stearin, Gunnebo Slott, Wasa Alle, Way Cup, Haga bion och Upper House.

Kommunerna. Under 2013 har Stadsjord anlitats av Göteborgs stad, Kungälv, Lerum, Malmö, Borås, Jönköping, Växjö.

Events och fester. Året gav en rad minnesvärda fester: 250 Whitare rammar jord på Kvartersodlat, 300 matgäster i Slottskogsnatten under konstfesten Acephale, Stadsjord fixar maten till 100-tals gäster på Göteborg live i Älvrummet med mera.

Lena Malm ordförande Lundby och nämndkollega pratar Kvartersodlats framtid med Viktoria, Stadsjord. Högra bild: Niklas Wennberg presenterar Kvartersodlat/Stadsjord för Jordstads volontärärer. 

 

Internationellt. Niklas Wennberg/Stadsjord anlitas av Göteborg stad inom samarbetet med Chicago och EU-projektet sustainable meals. Höst 2013 har Stadsjord/Pond inlett samtal om samarbete med organisationen Worldview. Grundare är Arne Fjortoft. Margot Wallström var en period organisationens ordförande.

Niklas Wennberg, Stadsjord, Dr Ranil Worldview och Arne Fjortoft, Worldview.

Föreläsningarna. Stadsjord har hållit en lång rad föreläsningar på Chalmers och GU och i kommuner kors och tvärs i landet. Från Åre i norr till Lund i syden.

Tack alla som jobbat i våra projekt som anställda och volontärer: Anisa, Viktoria, Maurits, Abiba, My, Tove, Lina, Tommy , Therese, Mischa, Anders, Åsa, Kalle, Maria, Tina, Jenny, Kalle H med flera.

Växtodlare och biodlare. Tack alla som odlat med Kvartersodlat och som tagit med sina husdjur till vår trädgård, bland annat bin och hundar.

Tack alla kunder och samarbetspartners: White, Kjellgren och Kaminsky, Karin Nyqvist, Älvstranden utveckling, P-bolaget, Gårdstensbostäder, Chalmers, Göteborgs universitet, Mistra Urban Futures, Studiefrämjandet, Vuxenskola, krogarna ovan, kommunerna och alla andra. Grisarna tackar speciellt för godsakerna från Hemköp Mölndalsbro, Gaisgården, Upper House och Ekostore.

Dela det här:

Kommentera