Verksamhetsledare Göteborg/Nationellt: Niklas Wennberg, 0703-70 80 04. niklas@hylapond.se

Stilträdgårdarna utvecklar köksträdgården

Detta bildspel kräver JavaScript.

Intresset för lokal mat och ökad självförsörjningsgrad växer snabbt i England. Köksträdgårdarna tar allt mer plats vid sidan av stilträdgårdarnas hårt tuktade häckar och skrytiga blomsterprakt.  Hidcote Manor och Tyntesfield är två av trädgårdarna som går före.

Mike Beeston som är chef på Hidcote Manor tillträdde jobbet för ungefär fem år sedan. Hidcote var en gång i tiden en stor gård som var självförsörjande på mat med stor käksträdgård, frukt och djur. Men för 100 år sedan såldes gården och nya ägaren konverterade trädgården till en stilträdgård som idag anses vara en av Europas allra tjusigaste trädgårdar, möjligen slagen bara av Versailles utanför Paris.

Egna produkter på café och restaurang
Så kom Mike och menar att köksträdgården skall tas till heders igen och så småningom viktas lika med stilträdgården. Det här är en grön revolution som på sina håll ändrar trädgårdseuropa i grunden. På Hidcote är målet att inom några år vara nästan självförsörjande på grönsaker och till och med kött på gårdens restauranger och caféer. De nya köksträdgårdarna på Hidcote är mycket populära bland besökarna i och med att intresset för mat växer. Gamla stilideal som sade att nyttoväxter var b:igt är på väg bort. Snyggt och gott smäller högt nuförtiden.

National Trust sätter standard?
Både Hidcote och Tyntesfield är trädgårdar som drivs av Storbritanniens National Trust som förvaltar tusentals trädgårdar. Om dessa två trädgårdar blir stilbildande i Storbritannien får vi en radikal förändring av Europas syn på köksträdgården som motor i en omställning mot lokal mat i främst städer.

Englands exempel kan spela roll inom EU som ett föredöme. Inte minst viktigt är att denna renässans för köksträdgården kan betyda att nya EU-länder och framtida medlemmar får lättare att motivera att köksträdgården/institutionsträdgården ges en stark roll inom skola, fångvård, sjukvård, äldreomsorg samt stadsparker och botaniska trädgårdar.

Sverige ett historiskt föredöme
En gång i tiden var Sverige ett föredöme med sina skolträdgårdar som var en naturlig del i pedagogiken, ekonomin och trivseln. Men i samband med modernisering av jordbruket efter första världskriget lades trädgårdarna ned på skolor och sjukhus.  En viktig fråga för Refarm Europe är att hitta Europas köksträdgårdar och fundera hur de kan bli fler och viktigare.

 

Dela det här:

  1. Christer Lundenius

    Det vore härligt att se trädgårdsfokus på egenodlat en masse och det går ju utmärkt att vara formgivande ändå.

    Christer

  2. Har du några tips på snygga formade matträdgårdar i Europa så in med dem här. tusen tack.

Kommentera