Verksamhetsledare Göteborg/Nationellt: Niklas Wennberg, 0703-70 80 04. niklas@hylapond.se

Byggnad G, grannhuset i kvällsljus. Tänk när vi har stängt trafiken mellan husen och harservering och mys och odlingar istället för p-plats!
BYGGNADG.WEB
Storhusen mot Slakthusgatan är vackra med sitt gulröda tegel.
Storhusen mot Slakthusgatan är vackra med sitt gulröda tegel.
Niklas, Klara Hansson, Stadssallad och fotografen Kajsa Sjölander.
Niklas, Klara Hansson, Stadssallad och fotografen Kajsa Sjölander.
Linus och Zacke kockar från Tapasbaren och Niklas.
Linus och Zacke kockar från Tapasbaren och Niklas.

Detta bildspel kräver JavaScript.

Vi fattar att solen lyser även på andra platser. Och det är förtjusande. Tisdagens möten i Byggnad F handlade just om att solen ska lysa på många platser.

På tisdan fortsatte besökarna ringa på Byggnad F för att kolla läget. En del kommer för första gången andra återvänder. Linus Ström och Zacke – hans kockkollega från Tapasbaren – kom förbi och kollade in alla rum, lastkajer, utrymmen för kök och odling. Vi diskuterade hur ett kvarterskök smartast ska byggas in i rummet närmast fiskrummet. Det ska vara gott om plats för proffs och wannabees.  För eventmatlagning och kurser kring matlagning och förädling.

Kvartersmagasin
Tanken att bygga ett kvartersmagasin gillas av kockarna. Förr fanns sockenmagasin som en slags allmänning där människor utan stora egna visthusbodar och magasin kunde hyra in sig på några hyllor för saltat, syrat, torkat och rökt. Vårt tänkta magasin ska ge plats åt privatpersoner och proffs som behöver utrymme för sina förädlade produkter. Linus menar att såväl Tapasbaren, Bhoga och Pigalle skulle behöva ett lättillgängligt kvartersmagasin.

Samverkan med resten av staden
Senare på dagen kom Klara Hansson, Stadssallad, och Annika xxx Dem Collective. Annika har varit och hälsat på tidigare för att spana in platsen och diskutera samverkan över staden. Stadsjord hade sitt starkaste fäste på Hisingen och de flesta tippade att Stadsjord skulle bygga upp odlingarna i Frihamnen. Efter diverse intressanta lappkast hamnade Stadsjord utanför processen och Frihamnen stod utan odlare mitt i säsongen trots genomförd upphandling. Klara Hansson rekryterades av Älvstranden Utveckling för att göra något med säsongen 2014 som var på väg att haverera.

Varsin förstudie  
2013 gjorde Stadsjord en förstudie kring etablering av stadsjordbruk i Frihamnen och 2014 gjorde Klara en förstudie kring etablering av stadsjordbruk i Frihamnen. Älvstranden Utveckling betalade bägge studierna. Inför uppstart av Slakthuset konstaterar vi att Stadsjord och Klara har kopplingar till Hisingen och Frihamnen och bägge parter har ägnat massor av tid att fundera kring framtida möjligheter. Med detta ömsesidiga engagemang för Frihamnen och stadsjordbruk är det lätt att se hur viktig samverkan mellan olika scener och aktörer är för att Göteborgs stadsjordbruk skall utvecklas till något som även fortsättningsvis ligger i nationell framkant.

Viktig ledning
Idag är det svårt att se vem i staden som ansvarar för utvecklingen av stadsjordbruket som så många parter hävdar är viktigt för stadens hållbarhet och uttryck. Vi har förlorat mycket tid genom att inte kommunicera målbild, ansvar och vikten av samverkan mellan olika aktörer och platser i staden. Vi ska förstås låta mandatperiodens majoritet bli litet varma i kläderna. Men det brådskar. Vi som redan är uppe och jobbar undrar hur staden vill arbeta.

Frihamnen eller Slakthuset?
En avgörande faktor för intressant utveckling är att politiker och andra förmår hålla flera bollar i luften. Det handlar inte om att välja Frihamnen eller Slakthuset. Det handlar om att välja bägge och att lämna plats för ytterligare starka scener för stadsjordbruket i Göteborg. Frihamnen har vissa förutsättningar. Slakthuset har andra. Tillsammans blir platserna och Göteborg oslagbart.

 

Dela det här:

  1. Christer Lundenius

    Jag håller med. Stadsjordbruk är lokalangeläget och likväl en del i samhällsplaneringen. Hajpade hotspots gäller bara så länge trycksvärtan är färsk. De politiker som vill se stadsodlingen som en del av vardagen i hela staden blir inte bortglömda.

Kommentera