Verksamhetsledare Göteborg/Nationellt: Niklas Wennberg, 0703-70 80 04. niklas@hylapond.se

Nordiskt samtal om stadsjordbruk och landsbygd

 

Stadsjord stod värd för en nordisk kurs i hållbar samhällsutveckling. Stoppet i Göteborg med Stadsjord handlade om hur stadsjordbruket kan utveckla landsbygden. Deltagarna från Finland, Danmark, Norge och Island högg in på uppgiften med friskt mod. Start i Slakthuset, vidare till Tapasbaren och Majorna och den grisuppbökande fina trädgården i Silverkällan.

Stadsjord uppdrag för EU-parlamentet handlar om att lokalisera modeller för ett stadsjordbruk som utvecklar staden och landet bortom staden – landsbygden. Ibland uppfattar landsbygdens aktörer och organisationer stadsjordbruket som ett hot. Vi ser stadsjordbruket som en förutsättning för att livet på landet skall vara intressant och möjligt. I stor del av Europa tappar landsbygden i attraktionskraft och många länder lantbrukare har det tufft.

Kvinnors betydelse
Ett par danska deltagare lyfte fram problemet med landsbygder som befolkas av ensamma snusande män som uppmärksammas när de här och där bjuder in kvinnor från Ryssland, Ukraina och Thailand som vill pröva ett nytt liv på nordisk landsbygd. Kreativt, javisst men nåt kanske saknas i en bygd som tar till dessa drastiska metoder. En av de danska kvinnorna menar att det är bekymmersamt att så mycket företagande på landet för kvinnor handlar om sylt i kantiga burkar och saft med gammaldags kapsyl. Det räcker liksom inte för att göra landsbygden attraktiv.

En kvinna från Norge säger att det inte stämmer med verkligheten. Det är kvinnor som står för pluralismen på landet långt bortom saft och sylt.

Relevant kunskap
En man från Danmark som driver ett småskaligt jordbruk menar att vi måste bygga upp relevanta utbildningar för stadsbönderna och för landsbygdsbefolkning med folks på småskalig produktion. Idag finns inget mellan konventionella lantbruksutbildningar och Permakultur.

Dela det här:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *