Verksamhetsledare Göteborg/Nationellt: Niklas Wennberg, 0703-70 80 04. niklas@hylapond.se

När politiken kliver in i verkligen

Ulla-Karin Moberg hälsar på i ett fåtal grisars verklighet

Ulla-Karin Moberg hälsar på i ett fåtal grisars verklighet

Idag klev politiken in i vår verklighet. Halleluja! Det har hänt några gånger förr. Senast var när Ulf Kamne, byggnadsnämndens ordförande ville begripa den lika gårdens och grisens villkor i göteborgspolitiken  och dessförinnan när Thomas Bodström trampade runt i grishagen. Tack Ulla-Karin för att du hälsade på mig och mina kollegor i din undran var skåpet ska stå.
Ni som läser förstår att ordningen borde varit den omvända. Ulla-Karin Moberg som är politiker och sitter i styrelsen för det spännande utvecklingsbolaget Mölndala och till vardags jobbar som chef i Göteborgs stad, hade antagligen som primärt mål att träffa grisarna, inte deras chef och kollega Niklas Wennberg.

Förlorar kontrollen
Ulla-Karin och hennes hund har hälsat på Hjärtat och småpojkarna förr men idag gick matte in i hagen för första gången. Hon kliar en av småpojkarna i pannan och han sätter sig genast ner på rumpan så som grisar gör när nåt är extraordinärt behagligt. Kroppskontrollen förloras på något sätt.

Mitt i hagen konstaterar vi att grisarna jobbar i stort sett hela tiden i jakt på växtdelar och småkryp. Det är det här som är att böka. Och det är detta beteende som alla våra produktionsgrisar skall få tillgodosett i sina vardagar. Och det behovet får de ju tillgodosett…not!! Med en gris för ögonen i en skogsbacke måste man undra över alla de andra grisarna som offras för att vi ska kunna äta det vi har lust  – i varje stund.

Grisar som normala kvartersinslag
Ulla-Karin föreslår att grisar och andra djur ska kunna ingå i utvecklingen av nya bostadsområden i Mölndal och det hedrar henne. I en tid som trots eko-vurm och bekännelsen att närproducerat är bra eller åtminstone coolt ofta präglas av en snäv lönsamhetskalkyl tappas människors relation till maten bort. Om relationen till maten eroderar försvinner relationen till biologisk mångfald, till våra matproducerande landskap och till våra medmänniskor som arbetar med produktion av mat.

Importen ökar snabbt
Senaste siffrorna från Västra Götalandsregionen visar att 1995 importerades 11 % av regionens nötkött från andra länder. Idag är siffran  47%. För lamm gäller att importen har gått från 50% till 65%. När landskapet växer igen eller asfalteras förloras biologisk mångfald och klimatsmarta livsmedelsmodeller. Djur och jordbruk i staden hjälper stadsbon att få upp ögonen för att det inte räcker att då och då köpa en fairtrade-banan eller nåra litet ekomjölk för att få ordning på en livsmedelsförsörjning som mår bra av revision. 

Dela det här:

Kommentera