Verksamhetsledare Göteborg/Nationellt: Niklas Wennberg, 0703-70 80 04. niklas@hylapond.se

Matkultur som utvecklar stad och land

 

Detta bildspel kräver JavaScript.

 

Bristols ”Hobbitcafe” i St Werburgs City Farm har en släkting inåt stan. The Canteen. Här berättas storyn om hur stadsjordbruk och landsbygd samverkar och bygger exklusiv men överkomlig matkultur.

Om du försöker förstå drivkraften bakom omställning till lokal mat så är The Canteen i Bristol ett måste. Vänta dig inga läckra sittgrupper och fjäskiga tapeter. Här är lokalmatens inneboende logik och en inspirerad personal med gäster det sköna.

Matlandskapet växer fram på väggen

Stokes Croft i Bristol är en mix av second hand, stora muraler, design och begynnande gentrifiering. På väg att bli en mogen hipsteradress med hyror på väg mot himlen. Utifrån ser The Canteen lika charmigt ut som Coops centrallager i Borås. Inne charmas man så fort man hunnit fästa blicken. På en central vägg växer en målning av The Canteens matlandskap fram. Flera och flera leverantörer av öl, cider, kött och grönsaker från staden och den omedelbara omgivningen skrivs in. Och på en annan vägg växer dagens meny fram i krita. De tar en halvtimme att handskriva alla läckerheter från trakten på väggen. Och med undertecknads Sunday Roast väl serverad med Duck gravy (anksås) och Yorkshirepudding blir det ett stjärnregn över kantinen.

Råvaror från Tågstationen

En av de intressanta leverantörerna till The Canteen är The Severn Project som producerar bladgrönt i växthustunnlar på flera platser i Bristol. Bland annat vid järnvägsstationen (alldeles bakom spår 5) mitt i city. Polytunnlar i ful plast ger inget av charmen från odlingarna vi besökte i St Werburgs City Farm (se förra inlägget) men nu handlar det om fotosyntesens finurliga skönhet och ekonomins. The Severn Projekct visar att det går att kommersialisera stadsjordbruket genom att utnyttja oanvänd fulmark och producera grönsaker som säljs utan mellanhänder till krog och konsument.

Dela det här:

Kommentera