Verksamhetsledare Göteborg/Nationellt: Niklas Wennberg, 0703-70 80 04. niklas@hylapond.se

Masters of my universe

Chalmers arkitekturs Masterprogram utvecklat och lett av Björn Malbert och Lena Falkheden är Stadsjords viktigaste akademiska sparringpartner. Vi är glada att Chalmers Arkitektur verkar uppskatta våra grönskande prototypverkstäder och vi tror att Slakthuset kan bli en intressant plats att samverka kring och i.
Jag hade haft glädjen och äran att hänga en del med Björn och hans kollegor i olika sammanhang redan för snart 20 år sedan. Vi möttes vi på olika sätt inom det som hette Agenda 21 med utgångspunkt i Riokonferenen 1992. Björn bjöd in mig att jobba i olika dialogprocesser kring hålbar stadsbyggnad. När sedan Björn såg till att Chalmers blev Skandinaviens första Habitat-universitet (FNs nairobi-baserade stadsutvecklingskansli) tätnade storyn. Björn och Lena började bjuda in mig och Stadsjord i Mastersprogrammen som grisfarbrorn som fick grejer att hända på temat stadsjordbruk. Björn och Lena och övriga gänget på arkitektur litar på att Stadsjord levererar resultat och nån slags omvärldsanalys och vi är så glada över förtroendet.

Bussresa med Lena och Björn
Mitt livs häftigaste bussresa var den till Danmark tillsammans med Lena och Björn i slutet av 90-talet i samband med Lenas disputation. Avhandlingen handlade om förändningsprocesser för hållbarhet i danska samhällen. Dessvärre sörjds sällan avhandlingar utanför en snäv krets akademiker. Därför fyllde Lena och kollagan Björn en 60-buss med en tredjedel akademiker, en tredjedel experter (byråkrater) och en tredjedel politiker. Så åkte vi på resa med avhandlingen som karta. Hon borde fått Nobels Fredspris för detta superinitiaitv. Fy tusan så bra! På varje stopp arrangerades prat med danskar och samtal mellan bussens resenärer. Politik, forskning expertis på ett och samma ställe böjda över en och samma frågeställning i realtid. Alla avhandlingar skulle förankras på det visat.

Slakthuset som utmaning
När ett område som Slakthuset med alla hus och gator och tomrum och historia skall genomgå ett hjärtbyte och ställas om mot samtidens förväntningar och krav tornar frågeställningarna upp sig. Hur ska husen se ut? Vem skall hitta hitta hit? Hur ska det gamla återfinnas i det nya? Gentrifieringproblematik? Hållbarhet.  Interface mot omgivning?

Lena och Björn verkar gilla Stadsjords insteg i Slakthuset och nu börjar tankearbetet hur Stadsjord och Chalmers kan samverka på och kring denna plats. Vi återkommer och berättar med hur Chalmers och förstås GU kommer att interagera med Stadsjord här.

Studenterna snabbast
Som ni säkert redan gissat så rör sig ungdomarna snabbare än professorer och andra nestorer. Ett bra stycke innan seniorerna Lena och Björn knackade på i Slakthuset så hade deras Masters-studenter hunnit med kaffe, snack och planer på samarbete. Och så ska det väl vara.

Dela det här:

Kommentera