Verksamhetsledare Göteborg/Nationellt: Niklas Wennberg, 0703-70 80 04. niklas@hylapond.se

Klöverns hjältar fixar allt

Detta bildspel kräver JavaScript.

Parallellt med vårsådd och nyfikna besökare riggas Slakthuset till en på alla sätt funktionell odlingsfabrik. Hjältarna från Klövern fixar nödutgångar och säkrar elsystemet. Sånt som ligger snäppet bortom Stadsjords kärnkompetens.

När Byggnad F skall tas i bruk som matfabrik med odling av fisk och grönsaker och en massa människor som rör sig på bägge plan är det viktigt att platsen är säker. Stadsjord har ingen erfarenhet av elsäkerhet, nödutgångar med mera. Utan fastighetsägaren Klöverns proffs hade vi stått i en kabelhärva utan pengar och hopp. Bra grupparbete tar oss snabbt framåt och nu kan vi föreställa oss hembakad fika i den egna trädgården på Slakthuset.

Samma regler för urban voids
Frågan om vilka regler som ska gälla när man producerar mat i urbana outnyttjade miljöer (voids) är intressant och inte självklar. Om motivet att producera mat i staden är bättre klimat, biomångfald och social stabilitet kunde man resonera att krav på säkerhet, livsmedelshygien och andra faktorer som kostar pengar att säkerställa skulle mildras för hållbarhetens skull. Kan ligga nåt i resonemanget men man kanske ska samma krav på säkerhet utan att äventyra stadens småskaliga livsmedelsproduktion om man bara säkrar en riktigt bra riskanalys. Vad är farligast för människa och planet: En högförädlad industirprodukt från ett system baserad på storskalig monokultur eller en närproducerad stadsprodukt som förädlats utan tillsatser i en fabriksbyggnad utan fullgod ventilation eller sprucket kakel. En rimlig riskanalys visar antagligen att småskalighet har så stora fördelar i en holistisk analys att vissa detaljkrav lan lättas utan att äventyra människa eller miljö.

Dela det här:

Kommentera