Verksamhetsledare Göteborg/Nationellt: Niklas Wennberg, 0703-70 80 04. niklas@hylapond.se

Kaxiga plantor trotsar vargavåren


Påskdagen krukade vi tomatplantor i växthuset. Miniplantor får egen kruka och mer jord att växa i. Nätterna med flera minusgrader klaras eftersom plantorna står med fötterna i jord som buffrar dagens värme. 

Kvartersodlats växthus vid Vågmästareplatsen badar i sol på dagen men på nätterna har det varit neråt minus 10. Det har vart litet svårt att sova med tanke på att vi har miniplantor av tomat, chili, kålrot mer mera som sticker ett par centimeter ovan jord och är  så veka att man vill viska i deras närhet.  Men med växtduk över bäddarna på natten och med värmelagrande odlingslådor har det fungerat fantastiskt bra hittills.

Lagra solvärme

Till nästa generation växthus vill vi ha ett smart system där vi på ett bättre sätt kan lagra dagens värme inne i växthuset för att klara nattens kyla. Vi diskuterar djupa varmbänkar med en halvmeter gödsel i botten eller någon slags solpanel som lagrar värmen i vattentankar. Vi tar tacksamt emot tips från kloka praktiker och teoretiker.

Bild: Stadsjordarna som krukar tomatplantor på påskdagen. Från vänster: My, Abiba och Maurits. Anisa skissar nya skyltar strax utanför bild.  Vi köper våra fröer främst från Runåbergs och Impecta som bägge har ett stort ekologiskt sortiment. 

 

 

 

Dela det här:

Kommentera