Verksamhetsledare Göteborg/Nationellt: Niklas Wennberg, 0703-70 80 04. niklas@hylapond.se

MÅNSPAUL
MÅNS.KORRFÄRG

Stadsjords gårdsgris är uppvuxen nära Gunnebo slott och Delsjön. Smågrisarna går i blandskog och stora hagar och lever grisliv från dag ett. Några gästspelar inne i staden som kvartersutvecklare/ekologiska entreprenadmaskiner när de förvandlar gräsöken till lustgård. 

Vi är stolta över att några av Göteborgs mest namnkunniga kockar serverar Stadsjords grisar. Det känns lovande att flera restauranger serverar våra grisar både av kulinariska och miljömässiga skäl. Bland krogarna som har serverat eller serverar våra grisar märks Gunnebo slott, Wasa Alle, Stearin, Way Cup och Upper House. Var och en bidrar till en mer hållbar matkultur i Göteborg och till att nygamla produktionsmodeller får en chans igen.

Linderödsgrisen är en lantras som svenska bönder bevarade för att den är trevlig, robust och en gris med unika kulinariska kvaliteter. I nivå med spansk Pata Negra.  Utvalda butiker, Göteborgs och Mölndals äppelträdgårdar, en morotsodlare i Kungsbacka, ett mikrobryggeri och ett par krogar lämnar prima mat till grisarna.  Kretslopp i praktiken. Noll medicinering och noll stress. Gårdslakt vid mattråget med husse närvarande. Det är så här man hoppas att grisar lever.

Del av stadens ämnesomsättning

Man kan säga att Stadsjords grisar är en naturlig del av stadens ämnesomsättning. 1. Grisarna äter del av den prima mat som i staden definieras som avfall. 2. Grisen arbetar i staden som markberedare. 3. Grisen serveras på utvalda restauranger i staden. En snävare produktionsradie samt energismartare modell är svårt att åstadkomma.

Men inte nog med det. Grisarna är en naturlig del av kvarterslivet när arbetar som begripliga klimatpedagoger. Dessutom ställer stadsgrisarna frågan på sin spets: När får man äta sina vänner och medvarelser. Får man äta djur? Stadsjord hävdar inte ett veganskt ideal men vi konstaterar att långt mer än 90% av de grisar och för den delen kycklingar som slaktas i Sverige har levt dåliga liv. Om du inte tror att djuret du köper i butiken eller restaurangen har levt det liv du önskar ska du välja en annan måltid!

Bilder: Paul Svensson (bilden) och Linus Ström är kulinariskt ansvariga på Eko-kaféet Way Cup. Till höger Måns Backlund, kökschef på Upper House, nya topprankade finkrogen i Gothia-komplexet. Måns visar lardo och pancetta som hänger på torkning i Upper Houses klimatrum. 

 

Dela det här:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *