Verksamhetsledare Göteborg/Nationellt: Niklas Wennberg, 0703-70 80 04. niklas@hylapond.se

Fem minus ute och fem inne – läge för sallad

Janusz odlar sallad i ett villakvarter i utkanten av Warsava. Han säljer till några krogar och på torget. Salladen är tålig. När vi besöker i slutet av november är det fem minus ute och fem plus inne. Men salladen växer snygg i polytunneln.

Polen är troligen en av de europeiska länder med flest urbana jordbruk om vi räknar med koloniträdgårdarna. I Polen finns idag cirka en miljon lotter på totalt 43 000 hektar fördelade på ungefär 5 000 vad man kallar family allotment gardens. Marken ägs av kommunerna och ungefär 85% av trädgårdarna ligger i städer.

Enorm produktion
För att få en bild av vad en av dessa trädgårdar kan rymma tar vi en trädgård i Krakow som exempel. Den är på totalt 10 hektar och rymmer bland annat 600 fruktträd, 3 000 bärbuskar och stora ytor grönsaksodlingar. Universitetet i Warsawa berättar i en rapport om stadsjordbruk i Polen att ett 50-årigt träd producerar ungefär lika mycket syre som 3-4 hektar gräsmatta och oerhört mycket med biologisk mångfald.

Salladen klarar höstmörkret bra
Janosz salladstunnel har ingen belysning trots att det är slutet av november och fem grader minus. Det är kylan som sätter stopp för säsongen säger han och skär av fin sallad som han skickar med som present att äta på hotellrummet. Janosz använder en dieselbrännare kopplad till en termostat som ser till att brännare drar igång när temperaturen går under 5.

Asiatiska bladgrönsaker i mörker
I trädgården finns även svarta tunnlar som jag blir nyfiken på. Janosz öppnar och visar asiatiska bladgrönsaker som stått på friland utan täcke tills för två veckor sedan när frosten kom. Nu kan de står ytterligare tre veckor i mörka tunnlar och behålls sin spänst trots att det är kallt ute.

Potatis hos grannarna
Det enda som står kvar på friland är grön- och rödkål som ser läcks ut i den tidiga vinterkylan. Runt om ligger rader av dyra villor men husen blandas fortfarande av höstplöjda fält som väntar på potatisen som sätts på våren.

Odlingarna hotas av den växande staden
Från Janosz åker vi och hälsar på professor Barbara Szulchewska på Warsaw University of Life Sciences. Barbara förklarar varför det periurbana jordbruket hotas av den växande staden.

 

 

 

 

 

 

¨

 

 

 

 

Dela det här:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *