Verksamhetsledare Göteborg/Nationellt: Niklas Wennberg, 0703-70 80 04. niklas@hylapond.se

Äppel-offensiven i Högsbo

Stadsjord och Grön kultur Högsbo har dragit igång en äppeloffensiv i Högsbo med hjälp av Park och natur samt Familjebostäder. Fokus är mer frukt i kvarteret.

Högsbo hade en gång i tiden en ansenlig produktion av frukt. Är det möjligt för Högsbo kan återskapa den forna prakten och bärkraften som ligger i en höjd självförsörjninggrad av livsmedel, rekreation, färg och doft. Lördagen den 27 mars blev upptakten till ett program som lyfter fruktfrågan.
Trädteori
Micha från Botaniska började med ett pass trädteori. Han började med att beskriva ett ”city-formaterat” träd. Det blev ett träd som är två meter högt 150 brett och 60 centimeter djupt. Trädet ser ut som en ellips eller rektangel uppifrån. Meningen är att trädet skall vara snyggt och dessutom lätt att sköta och lätt att skörda utan stegar eller redskap.

Gamla träd eller nya?
Inför trädoffensiven har vi diskuterat om det finns befintliga träd i Högsbo som kan omhänderats för att öka produktion och tillgänglighet. Efter en enkel inventering av träden i närheten av kyrkan fann vi att träden inte håller måttet för några större investeringar genom flerårig beskärning. Nästan alla träd har minst en av följande åkommor: fruktkräfta, åkskador från gräsklippare, piskskador från trimmers och dålig beskärning vad gäller struktur och snittytor.

Gott om plats för nya träd
När Stadsjord och Grön kultur Högsbo sålde på torget i höstas hade vi med fyra sorters äpplemos. Allt från träden i Högsbo. Träden ska utnyttjas även i fortsättningen men dessutom vill Stadsjord och Grön kultur Högsbo se att stadsdelens mark används för plantering av fler träd. Det finns plats, det finns en marknad för produkterna. Frågan är om vi kan mobilisera människor som vill vårda träden och skörda?

Adoption vid torget
Med tanke på entusiasmen under äppel-lördagen verkar framtiden med fler träd lovande. Gruppen valde att adoptera ett par träd vid Axel Dahlströms Torg som en symbol för viljan att bygga ett roligare och mer hållbart kvarter. Gruppen träffas vid träden veckan efter midsommar för att fortsätta omvårdnadsarbetet. Fruktsatsningen bidrar till en god spiral för delaktighet i stadsdelens liv och hållbarhet.

Dela det här:

Kommentera

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fält är märkta *